Navigation Huvudinnehåll Logga in Sök

Vanliga frågor och svar


Åtkomst till databaser, e-böcker och e-tidskrifter


Hur ansluter jag till det trådlösa nätverket?

På biblioteket har du som student eller anställd på Chalmers tillgång till det trådlösa nätverket Eduroam. På Studentportalen hittar du information om hur du ansluter dig till Eduroam. 

Hur kommer jag åt e-resurser hemifrån?

Om du är student eller anställd på Chalmers kan du logga in med hjälp av ditt CID eller ansluta dig till Chalmers nätverk via VPN. Du får fler tips på sidan Access utanför campus.

Varför kan jag inte logga in för att komma åt en e-bok?

Endast Chalmersanknutna personer har tillgång till våra e-resurser utanför biblioteket. Gå via bibliotekets webbplats och sök fram vad du vill ha. När du klickar på länken till till artikeln, e-boken eller databasen, så kommer du automatiskt till rätt inloggningssida. Du som inte är Chalmersanknuten är välkommen att läsa e-resurser på bibliotekets datorer. 

Hur gör jag för att ladda ned en e-bok som jag hittat hos er?

Hur man gör varierar beroende på e-boksleverantör. Ofta kommer man åt e-boken direkt online, och ibland kan du ladda ner till läs- och surfplattor. Du hittar användningsinformation för olika leverantörer i listan över e-boksleverantörer, klicka på Mer info. 

Får jag skriva ut och kopiera bibliotekets e-resurser?

Läs om villkor för användning, utskrifter och nedladdning. 

Databaser


Hur vet jag vilka databaser som finns via biblioteket?

I databassöket kan du filtrera på ämnesområde och typ av innehåll. Databaser som biblioteket rekommenderar visas högst upp i listan. Vet du inte var du ska börja? Prova uppslagsverket AccessScience eller artikeldatabaserna Scopus och Web of Science.

Hur hittar jag rapporter, examensarbeten och avhandlingar gjorda på Chalmers?

Använd sökrutan högst upp på varje sida för att hitta både tryckta och elektroniska versioner av Chalmers rapporter, examensarbeten och avhandlingar. Sökrutan är bra att använda om du vet titeln och/eller författaren. Forskningspublikationer som finns elektroniskt är också sökbara i research.chalmers.se och examensarbeten i söktjänsten Studentarbeten. I både research.chalmers.se och Studentarbeten kan du söka på olika typer av publikationer inom ett visst ämne eller från en viss institution. 

Tidskrifter


Hur hittar jag bibliotekets e-tidskrifter och tidskrifter?

Enklast söker du efter en tidskrift genom att avgränsa till Tidskrifter i sökrutan ovan och skriva in titeln eller en del av titeln. Hur man söker efter tidskrifter demonstreras i våra screencasts. Där visar vi också hur du söker efter en tidskrift när du bara har en förkortad titel. Om du föredrar att söka i en alfabetiskt ordnad lista kan du använda Tidskrifter A-Ö

Fråga biblioteket

Du är välkommen att kontakta oss om du undrar något eller har problem att hitta någon av våra resurser. Vi hjälper dig gärna!

Fråga oss
Chalmers