Navigation Huvudinnehåll Logga in Sök

Publicera Open Access


Det finns i huvudsak tre vägar att publicera Open Access: 1) forskaren deponerar en fulltextkopia av sitt arbete i ett öppet arkiv, såsom research.chalmers.se. 2) Forskaren publicerar sig i en Open Access-tidskrift. 3) Forskaren publicerar sig i en så kallad hybrid-tidskrift.

Parallellpublicering

Chalmers Open Access-policy är i huvudsak inriktad på parallellpublicering, vilket innebär att en kopia av vetenskapliga artiklar publiceras i fulltext i research.chalmers.se. De flesta förlag som finns registrerade i databasen SHERPA /RoMEO tillåter parallellpublicering. Ofta är det författarens sista, godkända och rättade manuskript som får användas. Vissa förlag vill att man lägger till ett försättsblad; kontakta oss så hjälper vi till med detta.

Publicering i OA-tidskrift

Open Access-tidskrifter är fritt tillgängliga, kvalitetsgranskade (peer reviewed), vetenskapliga tidskrifter. I Chalmers policy rekommenderas Chalmers forskare att välja publicering i OA-tidskrifter. Det finns ett stort antal OA-tidskrifter att publicera sig i. Databasen Directory of Open Access Journals är ett utmärkt verktyg för att hitta en lämplig tidskrift.

BioMed Central och SpringerOpen

BioMed Central och SpringerOpen driver cirka 200 tidskrifter som tillämpar Open Access. Istället för prenumerationsavgifter finansieras verksamheten med författaravgifter från dem som vill publicera sig. Som forskare på Chalmers kan du utnyttja ett Supporter Membership som ger 15% rabatt på publiceringskostnaderna.

Fond för OA-publicering

Biblioteket administrerar en fond för finansiering av publiceringsavgifter till OA-tidskrifter. Läs mer om villkoren och hur du ansöker om medel ur fonden.

Tveksamma OA-förlag

Det dyker upp Open Access förlag som man bör tänka sig för innan man publicerar sin artikel hos. Lunds UB har samlat information och diskussioner kring ett antal mindre seriösa OA-förlag.

Kontakta gärna oss om du stöter på Open Access-tidskrifter eller förlag som inte verkar seriösa eller om du är osäker på en viss tidskrift.

Hybrid-publicering

En tredje variant av open access är att man publicerar sin artikel i en prenumerationsfinansierad tidskrift, och mot en avgift gör den enskilda artikeln fritt tillgänglig. Genom nationella avtal med flera förlag kan nu Chalmers erbjuda sina forskare att välja gratis open access i en stor mängd tidskrifter. Se nedan vilka förlag det gäller.

Springer

Biblioteket ingår sedan juli 2016 i ett avtal med Springer Compact som låter dig som författare göra din artikel fritt tillgänglig utan att kostnaden belastar dig. När din artikel accepteras kan du som är dess ”corresponding author” och har angett Chalmers som din författaraffiliering ange att du vill göra din artikel fritt tillgänglig genom Chalmers avtal. Därefter verifierar biblioteket din affiliering till Chalmers innan artikeln görs fritt tillgänglig.

Du kan läsa vidare om vilka organisationer och/eller tidskrifter som ingår i avtalet. Avtalet täcker mer än 1 600 prenumerationsbaserade Springer-tidskrifter.

De Gruyter

Författaren kan välja att göra sin artikel open access gratis i de Gruyters hybridtidskrifter. Mer information om avtalet finns här: https://www.degruyter.com/page/1770

IOP

Taylor & Francis

Detsamma gäller för IOP och Taylor & Francis. Det som är viktigt att tänka på är att corresponding author ska vara affilierad till Chalmers i artikeln.

Chalmers