Navigation Huvudinnehåll Logga in Sök

Access till e-resurser


Som studerande och anställd på Chalmers når du databaser, e-böcker, och e-tidskrifter även utanför campus.

Identifiera dig med CID

När du kommer till en e-resurs med begränsad tillgång möter du en inloggningssida där du identifierar dig med ditt Chalmers ID (CID). För vissa e-resurser krävs identifiering även inom campus.

 

Det här får du göra med bibliotekets e-resurser

Läs om villkor för användning, utskrifter och nedladdning.

 

Anslut till Chalmers nätverk, på campus och på distans

På biblioteket har du som student eller anställd på Chalmers tillgång till det trådlösa nätverket Eduroam. På Studentportalen hittar du information om hur du ansluter dig till Eduroam. 

 

Att använda distansnätverket VPN är som att vara på Chalmers campus och du når automatiskt många e-resurser utan att logga in. Läs mer på IT-portalens sida om VPN eller Chalmers Insidan.

 

Tips

Starta på bibliotekets webbplats

Enklast är att söka e-resurser på bibliotekets webbplats. Då blir du igenkänd som Chalmersanvändare och identifieringssidan visas automatiskt när den behövs. Du kan även börja med att logga in här.

Använd länkservermenyn

Klicka på @Chalmers-knappen om du ser den i en databas. Då kommer du vidare till fulltext om den är tillgänglig, annars kan du beställa boken eller artikeln.

Google Scholar

Google Scholars inställningar kan du ange Chalmers under Bibliotekslänkar. Då kommer en fulltext-länk att visas när du har tillgång till en e-resurs.

Kopiera och klistra in eller ladda om via proxy

Om du har hittat en e-resurs via en sökmotor eller fått en länk på annat sätt blir du inte igenkänd som Chalmersanvändare. Då kan du kopiera titeln och använda sökrutan på biblioteks webbplats.

Du kan också prova att ladda om sidan via bibliotekets proxy.

  1. Spara Proxy bookmarklet som bokmärke/favorit.
  2. Klicka på bokmärket då du befinner dig på en sida med en artikel, e-bok eller databas.
  3. Sidan laddas om och du kan logga in för att se om vi har tillgång till e-resursen.

Inte Chalmersanknuten?

När du slutar på Chalmers kan du inte längre nå våra e-resurser utifrån. Även om du inte hör till Chalmers är du välkommen till Chalmers bibliotek. Här finns det publika datorer som du kan använda för att söka och läsa i de flesta av de e-resurser som biblioteket tillhandahåller, i personligt studiesyfte.

Vanliga frågor och svar

Varför kan jag inte logga in för att komma åt en e-bok?

Gå via bibliotekets webbplats och sök fram vad du vill ha. När du klickar på länken till artikeln, e-boken eller databasen, så kommer du automatiskt till rätt inloggningssida. 

Du som inte är Chalmersanknuten är välkommen att läsa e-resurser på bibliotekets datorer. 

Hur gör jag för att ladda ned en e-bok som jag hittat hos er?

Hur man gör varierar beroende på e-boksleverantör. Ofta kommer man åt e-boken direkt online, och ibland kan du ladda ner till läs- och surfplattor. Du hittar användningsinformation för olika leverantörer i listan över e-boksleverantörer, klicka på Mer info. 

Får jag skriva ut och kopiera bibliotekets e-resurser?

Läs om villkor för användning, utskrifter och nedladdning. 

Hur vet jag vilka databaser som finns via biblioteket?

databassöket kan du filtrera på ämnesområde och typ av innehåll. Databaser som biblioteket rekommenderar visas högst upp i listan. Vet du inte var du ska börja? Prova uppslagsverket AccessScience eller artikeldatabaserna Scopus och Web of Science.

Hur hittar jag rapporter, examensarbeten och avhandlingar gjorda på Chalmers?

Använd sökrutan högst upp på varje sida för att hitta både tryckta och elektroniska versioner av Chalmers rapporter, examensarbeten och avhandlingar. Sökrutan är bra att använda om du vet titeln och/eller författaren.

Forskningspublikationer som finns elektroniskt är också sökbara i research.chalmers.se och examensarbeten i söktjänsten Studentarbeten. I både research.chalmers.se och Studentarbeten kan du söka på olika typer av publikationer inom ett visst ämne eller från en viss institution. 

Hur hittar jag bibliotekets e-tidskrifter och tidskrifter?

Enklast söker du efter en tidskrift genom att avgränsa till Tidskrifter i sökrutan ovan och skriva in titeln eller en del av titeln. Hur man söker efter tidskrifter demonstreras i våra screencasts. Där visar vi också hur du söker efter en tidskrift när du bara har en förkortad titel. Om du föredrar att söka i en alfabetiskt ordnad lista kan du använda Tidskrifter A-Ö

Fjärrlån.jpg

Fråga biblioteket

Om du har problem att komma åt en resurs eller behöver hjälp är du välkommen att kontakta oss.

Fråga oss
Chalmers