Library live: Upptäck Emmy Noethers värld - en kvinnas kamp och framgång inom matematiken
Välkommen till ett samtal med Julia Ravanis, författaren bakom "Emmys Teorem". Boken tar oss med på en resa genom Emmy Noethers liv, en av 1900-talets mest inflytelserika matematiker. Hon kämpade för erkännande i en mansdominerad akademisk värld, och boken ger en spännande inblick i en idag för allmänheten bortglömd matematikers liv.
Vad: Boksamtal med doktorand Julia Ravanis och biträdande professor Klas Modin (moderator).
När: 8 maj, klockan 15:00 - 15:45
Var: Seminar 1, Chalmers huvudbibliotek, Hörsalsvägen 2
Julia Ravanis är född 1993 och bosatt i Köpenhamn. Hon är civilingenjör i teknisk fysik, har en fil. mag. i idéhistoria och doktorerar i teknikhistoria på Chalmers. I sitt författarskap rör sig Julia mellan fysik, idéhistoria, matematik och AI. Hon är sedan 2019 medlem av redaktionen på tidskriften Glänta och är nu aktuell med en bok om matematikern Emmy Noether.
Hur kom det sig att du ville skriva om Emmy Noether?
-Jag blev intresserad av Emmy Noether av två anledningar: dels för att hennes teorem är så berömt, och dels för att hennes liv var så dramatiskt. Teoremet har revolutionerat den teoretiska fysiken och omtalas ofta som ett av de vackraste teoremen i hela fysiken. Noethers eget liv präglades å andra sidan av missöden: hon studerade i en tid då kvinnor inte fick läsa matematik på universitetet, hon tvingades fly undan nazismen på 1930-talet eftersom hon var judinna, och hon dog bara 53 år gammal i sviterna av en canceroperation.
Vad gör du när du inte forskar eller skriver?
-Då umgås jag med vänner, spelar badminton och läser romaner!
Vilket kapitel/avsnitt i boken tycker du mest om och varför?
-Jag tyckte att det var roligt att skriva om Göttingen och kulturen kring de tongivande matematikerna där, för det var något jag inte visste särskilt mycket om när jag började skriva om Emmy Noether. Också för att jag själv åkte till Göttingen som en del av den researchen. Det är det som nu finns insprängt i de två första kapitlen, ”Platsen” och ”Rörelsen”.
Har du någon skrivförebild?
-I Sverige finns det många bra sakprosaförfattare, till exempel Patrik Svensson, Nina Burton eller Magnus Linton. Annars är Simone de Beauvoir en skrivförebild för mig, för att hennes litterära verk spänner över flera olika genrer och för att hon i både sina romaner och filosofiska essäer kombinerar ett starkt patos med ett nyanserat skärskådande av verkligheten.
Har du något boktips inför sommaren?
-Agri Ismaïls Hyper, för den som vill ha en roman att sträckläsa, eller Tobias Hürters Atomernas tid, för den som vill möta människorna bakom kvantfysikrevolutionen under mellankrigstiden.
Julia Ravanis
https://research.chalmers.se/person/ravanis
Klas Modin
https://www.chalmers.se/personer/moklas/
Bilden på Julia Ravanis är tagen av fotograf Viktor Gårdsäter.