Navigation Huvudinnehåll Sök Öppettider Kontakta oss

Låna


Skapa ett bibliotekskonto

För att kunna låna och reservera tryckt material på Chalmers bibliotek behöver du skapa ett bibliotekskonto. Bibliotekskontot gäller på alla Chalmers bibliotek. 

Om du är under 18 år måste du ha målsmans skriftliga medgivande för att få ett bibliotekskonto på Chalmers bibliotek. Blankett för målsmans medgivande (pdf)

För dig som har Chalmers ID (CID)

När du skapar ett bibliotekskonto kan du använda kontot direkt för att till exempel reservera böcker. Du lånar sedan i automaterna på våra bibliotek genom att knappa in ditt personnummer och PIN-kod - inget lånekort behövs.  

För dig som inte har Chalmers ID

Alla är välkomna att skapa ett bibliotekskonto, även du som inte studerar på Chalmers. Välj “Allmänhet” när du registrerar dig och följ instruktionerna. Första gången du kommer till biblioteket för att låna behöver vi se ditt ID-kort.

För att använda Chalmers bibliotek behöver du godkänna bibliotekets användarregler. Det gör du i samband med att du skapar ett konto. 

Glömt din PIN-kod till bibliotekskontot?

Här kan du byta PIN-kod.

Access till e-resurser

För att nå bibliotekets e-resurser behöver du ha en koppling till Chalmers och ett Chalmers ID. Läs mer på Access till e-resurser.

Logga in på ditt bibliotekskonto

Här kan du förnya dina lån och hantera dina reservationer.  

Biblioteket använder företaget EBSCOs söktjänster. Första gången du reserverar en bok eller loggar in för att förnya dina lån ombeds du därför godkänna att ett personaliserat konto i MyEBSCO skapas. Om du inte önskar detta hjälper bibliotekets personal dig att reservera och låna om.

Lånetider, reservationer & återlämningsdatum

Du är garanterad 14 dagars lånetid på de flesta böcker, men om ingen reserverar boken kan du ha den i upp till 90 dagar och därefter låna om den ytterligare en gång upp till 90 dagar. Om någon reserverar boken efter 14 dagar kommer du att få ett meddelande där vi ber dig lämna tillbaka den snarast.

Om återlämningsdagen är om två veckor eller tidigare så är det kö på boken och den går inte att låna om. En del material har dessutom kortare lånetid. 

Det går bra att lämna tillbaka boken till vilket som helst av våra bibliotek. Om du kommer när vi har stängt kan du använda bokinkastet utanför huvudbiblioteket eller Kuggen.

Använd bibliotekets katalog för att reservera en bok. När boken finns att hämta får du ett e-postmeddelande. Boken står kvar på reservationshyllan i en vecka.

Om vi inte har det du letar efter så är du välkommen att beställa boken eller artikeln. Fjärrlån hämtas i informationsdisken.

Även allmänheten kan använda Chalmers bibliotek

Du är varmt välkommen att använda våra bibliotek även om du inte har någon koppling till Chalmers. Du kan låna tryckta böcker, läsa tidskrifter, skanna och använda lokalerna.

Det finns publika datorer där du kan använda de flesta av bibliotekets e-resurser i privat studiesyfte.

Däremot kan du inte använda det trådlösa nätverket, skrivare, boka grupprum eller nå e-resurser hemifrån. 

Chalmers