Navigation Huvudinnehåll Sök Öppettider Kontakta oss

Introduktion till open access (OA)


Open access (OA) innebär att dina forskningsresultat görs fritt tillgängliga i digital form.

Det finns i huvudsak tre vägar att publicera open access (OA): forskaren laddar upp sin publikation i ett öppet arkiv, såsom research.chalmers.se, forskaren publicerar sig i en open access-tidskrift, eller forskaren publicerar sig i en prenumerationstidskrift mot en avgift, så kallad hybridpublicering. I alla tre fallen behöver publikationen laddas upp i Chalmers forskningsportal, Chalmers Research.

Parallellpublicering

Chalmers open access-policy är i huvudsak inriktad på parallellpublicering, vilket innebär att en kopia av vetenskapliga artiklar publiceras i fulltext i Chalmers forskningsportal, research.chalmers.se. De flesta förlag som finns registrerade i databasen SHERPA/RoMEO tillåter parallellpublicering. Ofta är det författarens sista, godkända och rättade manuskript som får användas. Vissa förlag vill att man lägger till ett försättsblad; kontakta oss så hjälper vi till med detta.

Publicering i OA-tidskrift

Open access-tidskrifter är fritt tillgängliga, kvalitetsgranskade (peer reviewed), vetenskapliga tidskrifter. I stället för prenumerationsavgifter finansieras verksamheten med författaravgifter (APC) från de som publicerar sig, men det finns även många kostnadsfria tidskrifter. I Chalmers open access-policy rekommenderas Chalmers forskare att välja publicering i OA-tidskrifter. Databasen Directory of open access journals (DOAJ) är ett utmärkt verktyg för att hitta en lämplig tidskrift.

Hybridpublicering

En tredje variant av open access är att man publicerar sin artikel i en prenumerationsfinansierad tidskrift, och mot en avgift gör den enskilda artikeln fritt tillgänglig. Som chalmersforskare har du möjlighet att göra detta gratis i ett stort antal tidskrifter. Läs mer under Publicera OA - biblioteket betalar.

Kontakt

Välkommen att kontakta oss med frågor kring publicering och open access: research.lib@chalmers.se 

Chalmers