Navigation Huvudinnehåll Sök Öppettider Kontakta oss

Introduktion till open access (OA)


Open access (OA) innebär att dina forskningsresultat görs fritt tillgängliga i digital form.

Det finns i huvudsak tre vägar att publicera open access (OA): forskaren laddar upp sin publikation i ett öppet arkiv, såsom research.chalmers.se, forskaren publicerar sig i en open access-tidskrift, eller forskaren publicerar sig i en prenumerationstidskrift mot en avgift, så kallad hybridpublicering. I alla tre fallen behöver publikationen laddas upp i Chalmers forskningsportal, Chalmers Research.

Parallellpublicering

Chalmers open access-policy är i huvudsak inriktad på parallellpublicering, vilket innebär att en kopia av vetenskapliga artiklar publiceras i fulltext i Chalmers forskningsportal, research.chalmers.se. De flesta förlag som finns registrerade i databasen SHERPA/RoMEO tillåter parallellpublicering. Ofta är det författarens sista, godkända och rättade manuskript som får användas. Vissa förlag vill att man lägger till ett försättsblad; kontakta oss så hjälper vi till med detta.

Publicering i OA-tidskrift

Open access-tidskrifter är fritt tillgängliga, kvalitetsgranskade (peer reviewed), vetenskapliga tidskrifter. I stället för prenumerationsavgifter finansieras verksamheten med författaravgifter (APC) från de som publicerar sig, men det finns även många kostnadsfria tidskrifter. Databasen Directory of open access journals (DOAJ) är ett utmärkt verktyg för att hitta en lämplig tidskrift. För chalmersforskare täcks APC i ett flertal tidskrifter genom bibliotekets avtal. Läs mer under Publicera OA - biblioteket betalar.

Hybridpublicering

En tredje variant av open access är att man publicerar sin artikel i en prenumerationsfinansierad tidskrift, och mot en avgift gör den enskilda artikeln fritt tillgänglig. Som chalmersforskare har du möjlighet att göra detta gratis i ett stort antal tidskrifter som omfattas av bibliotekets avtal. Läs mer under Publicera OA - biblioteket betalar.

Kontakt

Välkommen att kontakta oss med frågor kring publicering och open access: research.lib@chalmers.se 

Chalmers