Navigation Huvudinnehåll Logga in Sök
Biblioteken har öppet i begränsad omfattning

Det finns möjlighet till att hämta reserverat material, 10-14 måndag till fredag. Biblioteken har öppnat upp en del läsplatser under öppettiderna. Grupprum är tillgängliga på Kuggen och i begränsad omfattning på Huvudbiblioteket, men är i dagsläget inte bokningsbara. 
Läs mer om vad som gäller på våra bibliotek. 


Publicera open access


Det finns i huvudsak tre vägar att publicera open access:
1) forskaren laddar upp sin publikation i ett öppet arkiv, såsom research.chalmers.se.
2) Forskaren publicerar sig i en open access-tidskrift.
3) Forskaren publicerar sig i en prenumerationstidskrift mot en avgift, så kallad hybridpublicering.

I alla tre fallen behöver publikationen laddas upp i Chalmers Research.

Parallellpublicering

Chalmers open access-policy är i huvudsak inriktad på parallellpublicering, vilket innebär att en kopia av vetenskapliga artiklar publiceras i fulltext i research.chalmers.se. De flesta förlag som finns registrerade i databasen SHERPA/RoMEO tillåter parallellpublicering. Ofta är det författarens sista, godkända och rättade manuskript som får användas. Vissa förlag vill att man lägger till ett försättsblad; kontakta oss så hjälper vi till med detta.

Publicering i OA-tidskrift

Open access-tidskrifter är fritt tillgängliga, kvalitetsgranskade (peer reviewed), vetenskapliga tidskrifter. Istället för prenumerationsavgifter finansieras verksamheten med författaravgifter (APC) från de som publicerar sig, men det finns även många kostnadsfria tidskrifter. I Chalmers open access-policy rekommenderas Chalmers forskare att välja publicering i rena OA-tidskrifter.  Chalmers bibliotek har tidigare administrerat en lokal fond för finansiering av publiceringsavgifter till OA-tidskrifter, den avslutades i mars-2020. 

Hybridpublicering

En tredje variant av open access är att man publicerar sin artikel i en prenumerationsfinansierad tidskrift, och mot en avgift gör den enskilda artikeln fritt tillgänglig.

Publicera dig OA gratis eller till rabatterat pris

Chalmers bibliotek har avtal med flera förlag som ger rabatt på publiceringskostnaden eller gratis publicering i deras tidskrifter för dig som är chalmersforskare. Avtalen gäller för de år som anges, och för att ingå i avtalen behöver artikeln vara accepterad inom tidsramen för avtalet. Flera av avtalen med gratis publicering har en 'först till kvarn'-princip, och vissa förlag identifierar potentiella rabatter genom IP-adress. För att du ska innefattats av avtalen krävs det att:

-du (eller en annan chalmersanställd) är corresponding author
-du anger en korrekt chalmersaffiliering i artikeln
-du använder din chalmersepostadress

Se vilka tidskrifter Chalmers har avtal med https://app.scifree.se/chalmers.

Se vilka förlag Chalmers har avtal med nedan:

American Chemical Society (2020-2022)

Öppen publicering utan kostnad i ACS:s tidskrifter. Ett begränsat antal artiklar per år ingår i avtalet.

American Institute of Physics (2020)

AIP erbjuder även under 2020 en pilot för OA-publicering i vissa prenumerationsbaserade tidskrifter utan extra kostnad för dig som forskare. För Chalmers omfattar piloten följande tidskrifter: Applied Physics Letters, Applied Physics Reviews, Biomicrofluidics, Chaos, Journal of Applied Physics, Journal of Chemical Physics, Journal of Laser Applications, Journal of Mathematical Physics, Journal of Physical and Chemical Reference Data, Low Temperature Physics, Physics of Fluids, Physics of Plasmas samt Review of Scientific Instruments

Det är tidskriftens publiceringsdatum som avgör om publiceringen blir avgiftsfri. Publiceringsdatum ska vara 2020, men artiklar godkända för publicering i en 2020-volym som blir publicerad först 2021 blir också avgiftsfri. Som författaren blir du vid manusinlämningen tillfrågad om du önskar publicera med öppen tillgång utan extra kostnad, förutsatt att du är corresponding author, har affilierat dig till Chalmers, har använt organisationens e-post.

American Physical Society (2020)

Gratis publicering i samtliga tidskrifter utom Reviews of Modern Physics hos APS. Läs om open access hos förlaget.

BioMed Central (2019-2020)

Se Springer Open.

Cambridge University Press (2019-2021)

Genom ett så kallat Read and Publish-avtal har du som chalmersforskare möjlighet att publicera dig utan kostnad i rena OA-tidskrifter hos CUP. Avtalet innefattar även deras prenumerationstidskrifter. Mer information, samt vilka tidskrifter avtalet gäller hittar du här.

De Gruyter (2018-2020)

Avtalet ger 30% rabatt på publicering i De Gruyters OA-tidskrifter. I samma avtal ingår även gratis publicering i förlagets prenumerationstidskrifter.

Elsevier (2020-2022)

Genom ett helt nytt avtal med Elsevier kan chalmersforskare publicera sig open access utan kostnad i de tidskrifter som ingår i Freedom Collection, se lista över tidskrifter.  I avtalet ingår även publicering i vissa tidskrifter hos Cell Press och The Lancet. Observera att avtalet gäller från 1 januari 2020, och att endast artiklar som är inskickade från detta datum ingår i avtalet. Läs om avtalet här.

Frontiers (2018-2020)

Frontiers är ett rent OA-förlag som erbjuder chalmersforskare 10% rabatt på författaravgiften för publicering i någon av deras många tidskrifter.

Inderscience (2018-2020)

Som chalmersforskare får du 20% rabatt på författaravgiften när du publicerar dig OA. Observera att du behöver aktivt välja open access.

Institute of Physics (2017-2020)

Du kan publicera dig utan kostnad i IOPs prenumerationstidskrifter. Du behöver välja open access i det första steget för att inkluderas av avtalet.

IWA Publishing (2020-2022)

Gratis OA-publicering i International Water Associations samtliga tidskrifter, samt rabatt vid bokpublicering.

MDPI

Genom ett supporter membership får du 10% rabatt på avgiften för att publicera dig i någon av MDPI:s tidskrifter.

Nature Research (2019-2020)

Se Springer Open.

Oxford University Press (2019-2021)

Gratis publicering i ett flertal Oxford journals. Observera att avtalet gäller för hybridpublicering endast, och inte för titlar utgivna av Linnean Society.

Palgrave Macmillan (2019-2020)

Se Springer Open.

Royal Society of Chemistry (2018-2020)

Via det nationella Bibsam-konsortiet har Chalmers ett Read and Publish-avtal med RSC, som innebär gratis publicering i deras prenumerationstidskrifter.

SAGE (2020-2022)

Du kan publicera dig OA utan kostnad i förlagets prenumerationstidskrifter. I avtalet ingår även 20% rabatt på APC i SAGE:s rena OA-tidskrifter. 

SPIE (2020-2022)

Chalmersforskare kan publicera sig OA utan kostnad i förlagets tidskrifter. Information om open access hos SPIE hittar du här.

Springer Compact (2016-2021)

Gratis publicering i Springers prenumerationstidskrifter. Avtalet med Springer Compact täcker mer än 1 600 tidskrifter. Läs vidare om vad som ingår i avtalet.

Springer Open (2019-2020)

Forskare på Chalmers kan publicera sig utan kostnad i över 600 tidskrifter från Springer Open, Nature Research, BioMed Central och Palgrave Macmillan. Läs mer om avtalet.

Taylor & Francis (2018-2020)

Gratis OA-publicering i Taylor & Francis prenumerationstidskrifter.

Wiley (2020-2022)

Öppen publicering utan kostnad i både rena OA-tidskrifter och prenumerationstidskrifter hos Wiley.

Tveksamma tidskrifter och förlag

Det dyker ibland upp OA-tidskrifter/förlag som man bör tänka sig för innan man publicerar sin artikel hos. Lunds universitetsbibliotek har samlat information och diskussioner kring mindre seriösa OA-förlag. Det finns även förlag (inte OA) som kontaktar doktorander eller andra forskare med erbjudanden om att ge ut deras avhandlingar, och samtidigt få dem att skänka bort sin upphovsrätt. Kontakta gärna oss på biblioteket om du stöter på tidskrifter eller förlag som inte verkar seriösa, eller använder sig av aggressiv marknadsföring.

Chalmers