BrowZine & LibKey
För enklare navigering till tidskriftsartiklar – prova LibKey och BrowZine! Dessa två verktyg hjälper dig att snabbt hitta PDF-filer av vetenskapliga tidskriftsartiklar.
Biblioteket ger dig tillgång till databaser, böcker, e-böcker och artiklar från e-tidskrifter. Här kan du också hitta examensarbeten från Chalmers samt tryckta tidskrifter.
Det mesta av materialet är tillgängligt online och går även att komma åt utanför campus om du är anknuten till Chalmers. Läs mer om access till e-resurser.
Om du inte vet var du ska börja - använd sökrutan överst på sidan. När du har skrivit in ett eller flera sökord och tryckt på Enter kommer du till Chalmers biblioteks katalog och söktjänst EDS.
Här hittar du bibliotekets tryckta samlingar (böcker, tidskrifter, avhandlingar m.m.) och det mesta av de e-resurser som du har tillgång till via biblioteket (e-böcker, artiklar, rapporter, standarder, patent m.m.).
I träfflistan går det sedan att lägga till fler sökord samt använda olika filter för att förfina sökningen.
För att söka efter artiklar, skriv in dina sökord i sökrutan ovan och välj avgränsning Artiklar till vänster. Du kommer nu till bibliotekets katalog och söktjänst EDS som innehåller det mesta av vad biblioteket har.
I EDS kan du sedan smalna av din sökning genom att lägga till söktermer och begränsa på publiceringsdatum. Du kan även bocka i "Peer Reviewed Full Text" för att begränsa till enbart artiklar som är publicerade i vetenskapliga publikationer. Tänk på att dubbelkolla att just den artikeln faktiskt är vetenskapligt granskad. Läs mer om vetenskapliga artiklar i guiden Söka och utvärdera information.
Ett annat sätt att söka artiklar är att använda specialiserade databaser som t.ex. Scopus eller Web of Science . Här kan du göra mer avancerade och kontrollerade sökningar. Du hittar de databaser som biblioteket har tillgång till genom Listan över databaser och kan där filtrera på Typ av innehåll - Articles.
Via biblioteket har du tillgång till tiotusentals elektroniska tidskrifter. För att söka upp själva tidskrifterna (inte artiklarna) är det bra att skriva in ord från tidskriftens titel i sökrutan ovan och avgränsa på e-tidskrifter.
Du kan också gå direkt in i listan över E-tidskrifter och söka alfabetiskt eller browsa bland ämnen (se länk nedan). Därefter kan du bläddra och söka i själva tidskrifterna.
Tips! Du kan använda BrowZine för att följa dina favorittidskrifter. Mer info hittar du här.
Bibliotekets tryckta tidskrifter hittar du genom att skriva in ord från titeln i sökrutan ovan. Använd gärna filtret "Tryckt material". Du hamnar nu i bibliotekets katalog och söktjänst EDS där du kan lägga till filtret Source type ”Magazines”.
Många tidskrifter finns i våra stängda magasin och behöver beställas fram. Använd Request-knappen och fyll i vilket eller vilka nummer du önskar så plockar personalen fram dem.
Bibliotekets lista över databaser (länk nedan) innehåller såväl stora artikeldatabaser som uppslagsverk och e-boksplattformar. Du kan filtrera listan på ämnesområde och typ av innehåll och se en beskrivning av vad databasen innehåller. Användningsvillkor och ibland bra tips hittar du under Mer info.
I många databaser går det att göra avancerade sökningar och att använda ämnesord på ett strukturerat sätt. Du kan ofta spara sökningar och få alerts när nya artiklar tillkommer.
De flesta databaserna i listan är bara tillgängliga för studerande och anställda på Chalmers men det finns även några som är öppna för alla.
Vet du inte vart du ska börja? Prova uppslagsverket AccessScience eller artikeldatabaserna Scopus och Web of Science .
Skriv in ord från bokens titel eller det ämne du är intresserad av i sökrutan ovan. Du kommer då till bibliotekets katalog och söktjänst EDS som innehåller alla typer av material. För att bara söka böcker kan du redan i sökrutan välja avgränsningen "E-böcker & tryckta böcker".
I EDS finns många e-böcker och ibland är det möjligt att söka i hela böckerna och komma direkt till det kapitel som är mest intressant. Här kan du läsa om e-böcker.
För att avgränsa till enbart tryckta böcker kan du välja avgränsningen "Tryckt material" i sökrutan eller bocka i rutan "Print Books" i EDS
På sidan Låna hittar du information om hur du skaffar bibliotekskonto och vad som gäller för att låna och låna om böcker.
Chalmers forskare och studenter publicerar årligen ca. 2500 artiklar och konferensbidrag och runt 260 doktors- och licentiatavhandlingar. Allt registreras i research.chalmers.se och mycket finns tillgängligt direkt online.
Äldre Chalmerspublikationer hittar du genom en ofiltrerad sökning i sökrutan.
I tjänsten för studentarbeten, Chalmers Open Digital Repository, hittar du examensarbeten och andra studentarbeten, många åtkomliga direkt online. Huvuddelen utgörs av arbeten från 2009 och framåt.
Äldre, tryckta studentuppsatser hittar du genom en ofiltrerad sökning i sökrutan.
Uppslagsverk och handböcker är bra att starta med för att få överblick över ett ämne. Elektroniska uppslagsverk är lätta att söka och uppdateras ofta fortlöpande och kan ge vägar till ytterligare information.
Genom länken nedan hittar du ett urval av de största uppslagsverken, ordböckerna och referensverken som du har tillgång till genom biblioteket.
Det finns många fler i vår samling av e-böcker som du når via sökrutan ovan. Du kan även gå direkt till de olika e-boksplattformarna och leta där.
Vet du inte vart du ska börja? Prova uppslagsverket AccessScience .
Via biblioteket har du tillgång till flera licensierade patentdatabaser. Bra startpunkter för att söka patent är Derwent Innovations Index eller Espacenet (European Patent Office). Den senare kan du också använda för att köpa patent.
Fler svenska och internationella patentdatabaser finns i listan över databaser som du når via länken nedan.
Databasen SIS (tidigare E-nav) innehåller standarder från SIS, ISO och IEC. Chalmers har tillgång till ett stort urval i fulltext, varav samtliga Eurokoder (bygg- och anläggning). Om du saknar någon standard är du välkommen att kontakta oss.
Standarder från IEEE och ASTM hittar du i IEEE Xplore respektive ASTM Compass.
För enklare navigering till tidskriftsartiklar – prova LibKey och BrowZine! Dessa två verktyg hjälper dig att snabbt hitta PDF-filer av vetenskapliga tidskriftsartiklar.
Våra e-böcker är tillgängliga på och utanför campus, dygnet runt. Det finns ungefär 20 e-boksplattformar. Om du inte hittar den bok eller artikel du behöver kan du kontakta oss så försöker vi få tag på den.
I tjänsten för studentarbeten, Chalmers Open Digital Repository, hittar du examensarbeten och andra arbeten gjorda av studenter på Chalmers. Här finns studentarbeten från 2009 och framåt. För att hitta äldre arbeten använder du stora sökrutan här på bibliotekets webbplats.
Varför kan jag inte ladda ned e-böcker? Varför kan jag inte logga in hemifrån? Får jag göra utskrifter från eller ladda ned en e-tidskrift?
Då kan du beställa boken eller artikeln. Vi köper eller lånar in det du behöver.