Navigation Huvudinnehåll Sök Öppettider Kontakta oss

Access till e-resurser


Som studerande eller anställd vid Chalmers når du bibliotekets elektroniska resurser; databaser, e-böcker, och e-tidskrifter genom att identifiera dig med ditt Chalmers ID (CID). Därigenom har du alltid tillgång till våra elektroniska resurser även utanför campus/hemifrån.

Som privatperson/allmänhet har du också möjlighet att ta del av bibliotekets elektroniska resurser, dock kräver det att du befinner dig på plats i bibliotekets lokaler. Läs mer vad som gäller längre ner på denna sida.

Identifiera dig med CID

När du kommer till en e-resurs med begränsad tillgång möter du en inloggningssida där du identifierar dig med ditt Chalmers ID (CID). För många e-resurser krävs identifiering även inom campus.

Tips

Starta på bibliotekets webbplats

Enklast är att söka e-resurser på bibliotekets webbplats. När du klickar på länken till artikeln, e-boken eller databasen, så kommer du automatiskt till rätt inloggningssida.

 

Identifiera dig genom OpenAthens direkt på e-resursernas plattformar

Hos flera förlag och databaser kan man logga in med CID genom tjänsten OpenAthens. Håll utkik efter "Sign in via your institution", "OpenAthens" eller liknande. Om du får upp flera Chalmers att välja på , välj Chalmers library (viktigt!).  Läs mer om OpenAthens.

 

Använd länkservermenyn

Klicka på "@Chalmers-knappen" om du ser den i en databas. Då kommer du vidare till fulltext om den är tillgänglig. Om vi inte har tillgång kan du beställa boken eller artikeln.

 

Google Scholar

Google Scholars inställningar kan du ange Chalmers under Bibliotekslänkar. Då kommer en fulltext-länk att visas när du har tillgång till en e-resurs.

 

LibKey och BrowZine

För enklare navigering till tidskriftsartiklar – prova gärna LibKey och BrowZine. Dessa två verktyg hjälper dig att snabbt hitta PDF-filer av vetenskapliga tidskriftsartiklar.

Inte Chalmersanknuten?

Även du som varken studerar eller är anställd vid Chalmers Tekniska Högskola är varmt välkommen att använda Chalmers bibliotek. Du har också möjlighet att ta del av våra elektroniska resurser i personligt studiesyfte, dock krävs det att du befinner dig på plats i biblioteket för att få åtkomst.

På plats i våra lokaler kan du använda våra publika datorer för att söka och läsa i de flesta av våra elektroniska böcker, tidskrifter och databaser. För att logga in på våra publika datorer behöver du först skapa ett bibliotekskonto hos oss, om du inte redan har ett sen tidigare. Därefter loggar du in med ditt personnummer/lånekortsnummer samt tillhörande pinkod.

Ett antal publika datorer finns tillgängliga både på Huvudbiblioteket på Johanneberg samt på Chalmers Lärandetorg i Kuggen, Lindholmen.

Det här får du göra med bibliotekets e-resurser

E-tidskrifter

Du får skriva ut och ladda ned enstaka artiklar ur e-tidskrifter som du behöver för eget bruk i icke-kommersiellt studie- eller forskningssyfte.

Vad gäller för e-böcker?

E-boksleverantörerna har olika system och rättigheterna för vad man får skriva ut och ladda ned varierar.

Utskrifter och nedladdning av "en rimlig del" av e-boken för eget bruk i icke-kommersiellt studie- eller forskningssyfte är vanligen tillåtet men i vissa fall kan man bara skriva ut eller ladda ned ett fåtal sidor.

Vissa leverantörer tillåter att hela böcker laddas ned för offline-läsning permanent eller under en begränsad tidsperiod. E-böckerna får dock aldrig skickas vidare till någon annan.

listan över e-boksplattformar (i Databassöket) kan du se vad du får göra. Klicka på knappen Mer info och sedan "Villkor för nedladdning och utskrifter för denna databas". Om det står att man får ladda ned (digital copy) eller skriva ut (print copy) en "reasonable portion" betyder det ett par kapitel ur en e-bok.

 

Fråga biblioteket

Om du har problem att komma åt en resurs eller behöver hjälp är du välkommen att kontakta oss.

Fråga oss
Chalmers