Navigation Huvudinnehåll Sök Öppettider Kontakta oss

LibKey och BrowZine


För enklare navigering till tidskriftsartiklar – prova LibKey och BrowZine! Dessa två verktyg hjälper dig att snabbt hitta PDF-filer av vetenskapliga tidskriftsartiklar. Ingen förvirrande navigering eller lång väntan på att olika webbsidor ska laddas!

Du kommer upptäcka att LibKey redan är sömlöst integrerat i Scopus och Web of Science resultatlistor, allt du behöver göra är att använda @chalmers-länkarna som syns i anslutning till varje artikel vid en sökning i dessa databaser. Det finns även fler sätt att använda tjänsten LibKey. Läs mer nedan.

Hitta PDF med DOI

För att enkelt söka fram en PDF-fil av en specifik artikel - gå först till bibliotekets webbplats och ställ dig i den stora sökrutan högst upp. Här kan du fälla ut våra olika sökfilter som avgränsar din sökning. Markera filtret "Hitta PDF". När filtret är markerat och lyser grönt så skriver du (eller klistrar in) ett DOI-nummer för den aktuella artikeln (går även bra att ange ett PMID nummer) och tryck sedan på Enter.

Om Chalmers har tillgång till artikeln i fulltext genom sina prenumerationer så kommer du nu att få omedelbar tillgång till en PDF-fil av den aktuella artikeln i nästa steg. Helt utan att behöva gå den långa vägen för att söka fram artikeln via en databas eller genom den tidskrift vari artikeln är publicerad.

Om Chalmers däremot inte har tillgång till artikeln i fulltextformat så kommer du i stället att bli hänvisad till bibliotekets dokumentleveranstjänst varifrån vi hjälper dig att skaffa fram artikeln på annat vis.

Instruktionsbilder i 4 steg

 

LibKey Nomad plug-in för webbläsare

För dig som söker på den öppna webben (till exempel Google Scholar) utan att börja din sökning på bibliotekets hemsida rekommenderar vi LibKeys plug-in för webbläsare. Det är särskilt användbart när du är utanför campus/utanför Chalmers nätverk.


För att installera LibKey plug-in, gå till www.libkeynomad.com, välj först programvaran för den webbläsare du använder dig av och välj sedan alternativet "Chalmers tekniska högskola" från listan för tillgängliga institutioner.

Logga för LibKey

LibKey plug-in hjälper dig att navigera till PDF-filer från resultatlistor och/eller artikelsidor. Du behöver inte vara inloggad i förväg. LibKey tar hand om behörigheter och efterfrågar enkel CID-inloggning (Chalmers ID) vid behov.


Följande PDF-ikon/knapp visas i resultatlistan när artikeln är tillgänglig för Chalmers:

Download PDF-logga

Om Chalmers inte har tillgång till artikeln genom våra prenumerationer så kommer LibKey i stället att leda dig till Chalmers biblioteks dokumentleveranstjänst där det går att beställa fram materialet den vägen. Följande ikon/knapp visas vid dessa tillfällen:

Access Options-logga

 

 

Läs e-tidskrifter i BrowZine

BrowZine är ett verktyg som ger dig möjlighet att enkelt kunna läsa, upptäcka och hålla dig uppdaterad om nytt innehåll i vetenskapliga tidskrifter. Alla tidskrifter som Chalmers prenumererar på finns här – samlade på ett ställe!


Här kan du till exempel spara dina favorittidskrifter i din egen bokhylla, få tillgång till PDF-filerna i ett klick samt exportera och spara citeringar till olika referenshanteringssystem som Endnote, Mendeley och Zotero.


BrowZine finns direkt på webben men går också att ladda ner som app till din mobila enhet. Gå till https://browzine.com/libraries/3008 för att börja använda och upptäcka tjänsten, eller ladda ner BrowZine-appen. I appen väljer du "Chalmers tekniska högskola" från listan över tillgängliga institutioner för att kopplas upp direkt mot våra e-tidskriftsprenumerationer.

Chalmers