Navigation Huvudinnehåll Logga in Sök

Från 17 augusti öppnar bibliotekens lokaler i begränsad omfattning

Det finns då möjlighet till att hämta reserverat material, 10-14 måndag till fredag. Läsesalar och läsplatser är fortsatt inte tillgängliga med anledning av Covid19.
Läs mer om vad som gäller från och med 17 augusti


Om e-böcker


Våra e-böcker är tillgängliga dygnet runt, både hemifrån och på campus. Det finns ungefär tjugo e-boksplattformar. De flesta innehåller vanliga PDF-filer, men tre av dem fungerar på ett annat sätt: Skillport (ersätter Books24x7), Dawsonera och Ebook Central.

Hitta e-böcker

Använd den stora sökrutan överst på sidan. Avgränsa gärna på "E-böcker och tryckta böcker" och skriv in titel, författare eller vad boken ska handla om. De allra flesta e-böcker är på engelska, vi har inga på svenska.

I de olika e-boksplattformarna är alla ord i böckerna indexerade så att du får ännu bättre träffar på de böcker som ingår i just den plattformen. Du kan ofta skapa ett personligt konto för att t. ex spara favoriter och göra noteringar.

Om du inte hittar den e-bok du söker, kan du beställa boken så försöker vi köpa den.

Använda e-böcker

Chalmers e-böcker är alltid tillgängliga och kan läsas av många personer samtidigt. De går att nå hemifrån för dig som har ett Chalmers-ID (CID). Om du inte har något CID så kan du läsa e-böcker på bibliotekets publika datorer.

De flesta e-böcker är PDF-filer. Ibland går det att ladda ned hela boken på en gång men det vanligaste är att ladda ned ett kapitel i taget. De vanliga användningsvillkoren gäller. Du får exempelvis inte sprida dem vidare och inte heller ladda ned eller skriva ut mer än en rimlig mängd.

Skillport (kallades tidigare Books24x7)

Här hittar du böcker inom ekonomi, teknik och IT. Inloggning med CID även inom campus. E-böcker från Skillport går tyvärr inte att ladda ned och enbart skärmsidan kan skrivas ut.

Dawsonera

Nyhet juli 2020: Dawsonera där vi har flera kursbokstitlar kommer försvinna inom kort eftersom Dawson har gått i konkurs. Vi kan inte vara säkra på access efter den 31 juli 2020. Spara ned noteringar med mera från plattformen snarast.

Vi arbetar med att få fortsatt access till de titlar som ingår.

Läs mer om Dawsonera här

Ebook Central

Ebook Central är en stor plattform med e-böcker inom de flesta ämnen. För att ladda ned en hel e-bok behöver du Adobe Digital Editions. Läs mer om Ebook Central.

Länka till e-böcker

För att du och andra på Chalmers ska kunna öppna e-boken utanför campus, behöver länken innehålla information om bibliotekets proxy. Om inte proxy.lib.chalmers.se redan finns med bör du själv lägga till detta i början av länken: http://proxy.lib.chalmers.se/login?url=

Länken kan se ut så här:
http://proxy.lib.chalmers.se/login?url=
http://www.sciencedirect.com/science/book/9780240814711

Länkar till Ebook Central behöver dock inte innehålla någon proxy.

Chalmers