Navigation Huvudinnehåll Sök Öppettider Kontakta oss

Tillgång till e-resurser genom OpenAthens


Nu kan du identifiera dig med Chalmers-ID (CID) på förlagens och databasernas webbsidor.

Vad är OpenAthens?

OpenAthens är en sk. single-sign-on-tjänst som gör det enklare och säkrare att identifiera sig för åtkomst till de artiklar, databaser och e-böcker som biblioteket tillhandahållerFörutom att som vanligt gå via bibliotekets webbplats kan du nu även logga in med ditt CID direkt på e-resursplattformarna. 

Vad ska jag leta efter?

Det kan se lite olika ut på olika webbplatser. Håll utkik efter "Sign in via your institution" eller liknande, och "OpenAthens":

Open Athens ikon

Open Athens Elsevier ikon


Titta gärna efter ikonen med huset. Den lotsar vidare till inloggning med Open Athens:

Ikon för Open Athens eller bara:  Ikon för Open Athens

Om du accepterat cookies och loggat in några gånger genom "huset" och Open Athens så bör webbläsaren komma ihåg dig, och det blir lättare nästa gång du besöker samma webbplats.

 

Varför måste jag ibland välja mellan flera tjänster?

Det finns flera sk. federationer som institutioner och länder använder sig av för autentisering. Chalmers bibliotek använder Open Athens-federationen för inloggning till e-resurser.

Ibland kan du behöva välja mellan t.ex Shibboleth och OpenAthens (i vissa fall står det bara Athens). Välj då OpenAthens/Athens och sök sedan efter Chalmers.

ikon för Open Athens Springer

Ett annat exempel:

 Ikon för Open Athens EBSCO Login

 

Vilket "Chalmers" ska jag välja?

Om du ser flera Chalmers-alternativ i listan, välj "Chalmers Library". OBS: Välj inte "Chalmers".

Ikon för val av institution

 

Jag hittar inget Chalmers-alternativ i listan - vad ska jag göra?

Hos vissa förlag/databaser kan du först behöva söka efter OpenAthens i rullgardinsmenyn.

Bild av rullgardinsmeny

Sök sedan efter Chalmers under Find your institution.

Bild för att hitta din institution

Det kan även vara ett förlag eller en databas som Chalmers bibliotek inte har avtal med och du därför inte når e-resursen. Då kan du leta på bibliotekets webbplats eller fylla i vårt beställningsformulär så försöker vi skaffa artikeln eller e-boken.

Mer info och frågor

Länkningen från bibliotekets webbplats ska fungera ungefär som vanligt, men du kan behöva logga in med ditt CID även på campus och inom VPN. Om du redan är inloggad går det snabbare att identifiera dig på nästa sida du besöker, under samma session.

En del förlag och databaser erbjuder även personliga konton. Du behöver inte skapa ett personligt konto för att nå e-resurserna, däremot kan du vilja göra det för att sätta upp alerts och liknande.

Under en övergångsperiod använder biblioteket OpenAthens och inloggning genom vår proxy-server parallellt. Vi kommer så småningom att fasa ut proxyn och återkommer med mer information när det är dags att ändra på länkar i kurslitteraturlistor etc.

Hör av dig till biblioteket om du har några frågor eller funderingar.

Chalmers